Sunday, September 3, 2017

Panorame surprinzătoare de pe Culmea Bratocea şi Vârful Ciucaş

TRASEU MONTAN ÎN MASIVUL CIUCAŞ

Pasul Bratocea (1263m) - Culmea Bratocea (cca 1750m) - Șaua Tigăilor (1745m) - Vârful Ciucaș (1954m) - Cabana Ciucaș (1595m) - Șaua Tigăilor - Pasul Bratocea


Durată și marcaje:

Pasul Bratocea - Culmea Bratocea - Șaua Tigăilor - 2,30h -
Șaua Tigăilor - Vârful Ciucaș - 45min -
Vârful Ciucaș - Cabana Ciucaș - 1h -
Cabana Ciucaș - Șaua Tigăilor - 1,15h -
Șaua Tigăilor - Pasul Bratocea - 2,10h -

Durata traseului (cu pauze) - 10h
Nivel de dificultate: mediu
Diferența de nivel: 691m
Surse de apă: Cabana Ciucaş

   În Ciucaș am mai fost, dar revin întotdeauna cu plăcere!
   În acest articol vă propun un traseu mediu ca dificultate, mai ales din cauza duratei de parcurgere, cu plecare din Pasul Bratocea și până la cel mai înalt vârf al masivului - Vârful Ciucaș.

   Am plecat din București spre Ploiesti, Vălenii de Munte, stațiunea Cheia și urmând DN1A pentru încă câteva serpentine înspre Brasov, ajungem la Pasul Bratocea. În total sunt 156km pe care îi puteți parcurge în aproximativ 3 ore.

   În Pasul Bratocea, punctul de separare al județelor Prahova si Braşov, este amenajat un spațiu de parcare, așa că acesta va fi punctul în care oprim mașina și pornim pe jos spre inima masivului Ciucaș. Aici găsim și primul indicator spre Culmea Bratocea și Vârful Ciucaș.

   Pentru prima jumătate de oră urmăm drumul forestier lat, prin pădure în prima parte şi apoi traversăm Poiana Bratocea, urmărind marcajul bandă roșie, pe care îl observăm din când în când. Urcarea în serpentine este ușoară și ne facem oarecum încălzirea pentru porțiunea ce va urma.


   Ajungem destul de repede la releul tv (1460m), după care vom face stânga prin pădurea deasă de molid.
   Din apropierea releului se desprind tot felul de potecuțe, iar noi am ales să urmăm una dintre ele, ce scurtează puțin traseul, fiind mai îngustă și nemarcată. Dacă vă veți afla în aceeași situație, nu vă speriați deoarece toate potecile duc în acelaşi loc. Urcușul se mai îngreunează un pic dar este o porțiune destul de scurtă, prin pădure.


   După aproximativ 20 de minute de la plecarea de la releu, pădurea lasă loc treptat pășunilor alpine și observăm primele stânci ale Ciucașului mai de aproape. În stânga avem Colții Bratocei (ce includ și formațiunile Sfinxul și Porumbelul), un grup de stânci din conglomerat ce se ridică deasupra pădurii.
    Depășim o mică strungă și pe curbă de nivel trecem pe sub Colții Bratocei. Urcarea este puțin mai accentuată în această porțiune, dar ne continuăm drumul destul de ușor.
   În continuare mai urcăm două serpentine și vom ajunge într-o şa care marchează locul de intrare în creasta propriu-zisă (1660 m altitudine). Pentru prima jumătate de oră vom merge lejer pe Culmea Bratocea. Poteca este bine conturată și este mai mult o plimbare. Panorame superbe ale Munților Baiului se văd în depărtare cât și Bucegii cu Crucea Caraiman.

   Ajungem în curând la un indicator unde vedem timpii de parcurgere până la Șaua Tigăilor și Vârful Ciucaș. Tot din acest punct se desprinde și un alt traseu, marcat cu triunghi galben spre Cabana Babarunca.

   Noi vom continua creasta pe marcaj bandă roșie, ce străbate versantul nordic, aproape pe curbă de nivel, un câmp mare de ienuperi și vegetație pitică.

   Pe lângă potecă în toate direcțiile avem parte de un prânz copios! Tufe de merișoare sunt la tot pasul, și bineînțeles că nu ne putem abține să culegem câteva! Merișoarele pot fi consumate ca atare sau uscate, confiate sau preparate în ceaiuri sau dulceață.

     Continuăm poteca desfășurată acum prin pășune pe partea sudică a culmii. În continuare ocolim Vârful Bratocea (1844 m) din fața noastră, pe o curbă de nivel în urcare aproape insesizabilă peste culmea Tigăile Mici. Stâncile impresionante creează un peisaj de poveste în fața noastră.
   Pe curbă de nivel (circa 1750 m altitudine), urmăm versantul estic al culmii Bratocea și ajungem în curând în Șaua Tigăilor. De la ultimul indicator până în şa am parcurs această porțiune în aproximativ 1 oră.
   Aici găsim și ultimul indicator către vârf și după aproximativ 2,30h de la plecare pe acest traseu hotărâm că este un moment bun pentru a face o pauză de masă.
Indicator în Șaua Tigăilor
   Locul acesta este perfect pentru un popas, oferind priveliști impresionante în toate direcțiile. Astfel că facem o pauză de jumătate de oră, înainte de ultimul urcuș către vârf.

   Din Șaua Tigăilor până la Vârful Ciucaș indicatorul ne arată o oră. Urcușul este susținut, dar obiectivul fiind în raza noastră vizuală mai tot timpul, ne face să îl parcurgem chiar mai repede pentru a ne atinge obiectivul final.
   Plecând din Șaua Tigăilor, urcăm pe o porțiune înierbată, printre stânci până într-o mică şa aflată sub un perete stâncos de sub vârful Ciucaș. Priveliștile parcă se deschid tot mai mult în spatele nostru și ne continuăm ascensiunea spre vârf, care pare tot mai aproape. Ultimul urcuș este întotdeauna cel mai greu dar va merita osteneala cu siguranță!

   *În total, de la plecare, am reușit sa ajungem pe vârf în aproximativ 4 ore, cu toate pauzele făcute pe traseu. Practic, atât ne arăta și indicatorul din Pasul Bratocea.
   Pentru niște turiști neantrenați timpul de parcurgere poate crește destul de mult, fiind un traseu destul de lung! 
   Vârful Ciucaș poate fi un final spectaculos, pentru cei ce consideră că nu pot continua. Acest traseu dus-întors pe aceeași rută durează în jur de 8 ore, cu tot cu pauze, așa că luați în considerare acest aspect, pentru a evita venirea nopții. Cu cât veți lua pauze mai lungi, cu atât timpul de parcurgere poate crește destul de mult!
   Pe acest traseu nu exista izvoare, așa că vă recomand să aveți în rucsac minim 2 litri de apă, cât și echipament adecvat unei drumeții montane, mai ales în caz de vreme nefavorabilă!
   Iată-ne ajunși în cel mai înalt punct al masivului - Vârful Ciucaș! Panoramele se deschid în toate direcțiile, ceea ce face acest vârf să fie așa special. Putem observa Munții Baiului cu Vârful Baiul Mare, iar sub ei se întinde valea Doftanei. Dincolo de Baiului putem vedea Munții Bucegi, Masivul Piatra Mare și Postăvaru mai la stânga. Undeva în depărtare putem vedea chiar și Lacul Tărlung, Brașovul, si panorame spre depresiunea Buzăului. Culmea Zăganu - Gropşoarele ce aparține tot de Munții Ciucaș poate fi văzută spre est. 
  Pe vârf facem o scurtă pauză pentru a ne trage sufletul și pentru a face câteva fotografii. Nu este pentru prima dată când urc pe acest vârf, dar cu toate astea, este parcă mai frumos decât ultima dată când am fost aici! Am prins o vreme perfectă pentru a admira panoramele ce se deschid în toate direcțiile.

   Ne continuăm traseul către Cabana Ciucaș. Diferența de nivel de aproximativ 360m o parcurgem în coborâre, urmărind în continuare marcajul banda roșie, în circuit. Pornim către cabană în prima parte având parte de o coborâre mai abruptă, dar care se va mai domoli pe parcurs. Ocolim Tigăile Mari și admirăm în continuare panoramele spre Vama Buzăului. Trecem printr-un vâlcel stâncos și observăm în scurt timp cabana în vale. Ajungând în șaua de sub Tigăile Mari, un indicator ne va conduce către cabană, în mai puțin de 20 de minute. Trecem pe lângă un mic ochi de apă și după aproximativ o oră de la plecarea de pe vârf, intrăm în curtea cabanei.


   Fiind o zi de sâmbătă am prins puțin aglomerat, dar cu răbdare am reușit să găsim o masă la restaurantul cabanei și ne-am bucurat de o binemeritată ciorbă de văcuță. 
   Mai multe informații despre cabană puteți găsi pe acest site .
   Puteți găsi și alte variante de traseu pentru a ajunge la cabană în niște articole din acest blog: Rododendron de iunie în Ciucaș și Toamna în lumea de basm a Ciucașului.
   La cabană am mai făcut o pauză de o oră pentru a ne relaxa puțin pe pajiștea bătută de soare din fața ei. După această pauză de relaxare totală, ne-am ridicat cu greu pentru a porni iar la drum.

   Vom pleca către Șaua Tigăilor, de această dată urmând marcajul cu cruce roșie, ce merge în paralel cu banda roșie. Pornim chiar din spatele cabanei, prima porțiune urcând spre poiana de sub Tigăile Mari, de unde am venit acum puțin timp. Trecem prin pășunea alpină, coborâm în șaua cu micuțul lac, și apoi continuăm urcușul pe poteca străjuită de brazi până în Șaua de sub Tigăile Mari.


   După aproximativ 20 de minute de urcuș lejer, la ramificația de trasee, unde găsim și stâlpul cu plăcuțe indicatoare, o vom lua către stânga. Vom urma de această dată marcajul cu cruce roșie pentru aproximativ o oră. În continuare parcursul traseului se desfășoară pe sub spectaculosul versant al Tigăilor Mari și vârfului Ciucaș, cu numeroase turnuri stâncoase.

   Avem plăcerea să ne întâlnim cu o turmă de oi și câțiva căluți ce fac ca peisajul să fie și mai special.
   În continuare vom coborî puțin mai abrupt, apoi traversăm un fir secundar al văii Tigăilor și continuăm pe curbă de nivel. Traversăm o porțiune cu turnuri de stâncă iar pentru ultima parte a traseului până în șaua Tigăilor, avem de parcurs o ultimă pantă în urcare. Aceasta a fost o adevărată probă de rezistență, căci după atâtea ore de mers pe munte, devine aproape un chin acest urcuș pronunțat.

   După aproximativ 1,15h ajungem în sfârșit în Șaua Tigăilor, unde facem un mic popas și admirăm stâncile impresionante ale acestui masiv în lumina apusului. 

   Din Șaua Tigăilor până în Pasul Bratocea unde am lăsat mașina vom merge pe acelaşi traseu pe care am venit, urmând banda roșie. Am admirat crestele în lumina de apus, pentru că plimbarea pe creasta Bratocea ne-a oferit prilejul perfect de a vedea depărtările de pe ambele părți ale crestei.

   Până în Pasul Bratocea am parcurs creasta pe curbă de nivel, pentru ca apoi să coborâm puțin mai accentual către releul tv, după care am urmat drumul forestier cunoscut. Am parcurs această porțiune în aproximativ 2,10h. 
   Cu toate pauzele de pe traseu, astăzi am făcut o tură de aproape 10 ore, așa că porniți destul de devreme pe traseu pentru a avea destul timp de a vă bucura de frumusețile acestui masiv.
   Sper că informațiile referitoare la acest traseu să vă fie de folos dacă veți alege să descoperiți și voi această parte a Ciucașului. Pentru alte informații, sugestii sau păreri, aștept comentariile voastre în căsuța de mai jos. 
   Cărări cu soare vă doresc!

septembrie 2017


Pe acest blog puteți citi informații și despre alte trasee,
clasificate pe masive și pe dificultatea traseului, astfel:
U - Traseu ușor
M - Traseu mediu
D - Traseu dificil

TRASEE ÎN MUNŢII BAIULUI

TRASEE ÎN BREAZA

TRASEE ÎN MUNŢII BUCEGI

TRASEE ÎN MUNŢII BUZĂULUI

TRASEE ÎN MUNŢII CĂLIMANI

TRASEE ÎN MUNŢII CĂPĂŢÂNII

TRASEE ÎN MUNŢII CERNEI

TRASEE ÎN MUNŢII CIUCAŞ

TRASEU PE CLĂBUCETUL AZUGII

TRASEU PE CLĂBUCETUL TAURULUI

TRASEE ÎN MUNŢII COZIA

TRASEE ÎN MUNŢII FĂGĂRAŞ
TRASEE ÎN MUNŢII LATORIŢEI

TRASEE ÎN MUNŢII LEAOTA

TRASEE ÎN MUNŢII LOTRULUI

TRASEE ÎN MUNŢII MĂCIN

TRASEE ÎN MUNŢII MEHEDINŢI

M Rotbav - Cetatea Eroilor Heldenburg

TRASEE ÎN MUNŢII POSTĂVARU
U Poiana Braşov - Vanga Mică - Cabana Postăvaru

TRASEE ÎN MUNŢII PIATRA CRAIULUI

TRASEE ÎN MUNŢII RARĂU

Criteriile de clasificare ale traseelor turistice montane sunt:
timpul de mers, sezonalitatea, gradul de dificultate și nivelul de echipare al turiștilor.

TIMPUL DE MERS se înscrie în fișa tehnică și pe indicatoare și este exprimat în ore.
Timpul mediu estimat și care apare pe indicatoare este un criteriu orientativ, care depinde exclusiv de persoana care va parcurge traseul, cât și de pregătirea fizică.
Începeți cu trasee mai scurte și testați-vă rezistența în teren.

SEZONALITATEA este criteriul conform căruia traseele se împart în trasee de primăvară sau de toamnă, trasee de vară și trasee de iarnă.
Verificați prognoza meteo înainte de a pleca pe un anumit traseu, deoarece temperatura sau fenomenele meteo pe munte pot fi diferite decât la câmpie.

GRADUL DE DIFICULTATE este criteriul pe baza căruia traseele turistice montane se împart în:

TRASEE CU GRAD MIC DE DIFICULTATE: durata parcurgerii traseului este între 3-6 ore; diferența de nivel între 300-700 m; efort fizic moderat și care nu necesită o pregătire fizică specială.

TRASEE CU GRAD DE DIFICULTATE MEDIE: durata parcurgerii traseului este între 4-8 ore, diferența de nivel între 800-1000 m; efort fizic susținut  pe unele etape ale traseului; necesită o condiție fizică și orientare bune.

TRASEE CU GRAD MARE DE DIFICULTATE: durata traseului este între 5-9 ore, diferența de nivel parcursă este între 800-1500 m; necesită o bună condiție fizică și antrenament înainte de abordarea traseului.

NIVELUL DE ECHIPARE AL TURIŞTILOR este criteriul de bază căruia traseele montane sunt clasificate. Există trasee care nu necesită echipament montan special pentru parcurgerea lui, trasee care necesită echipament de drumeție, cum ar fi niște încălțări destinate drumețiilor montane pe poteci accidentate, grohotișuri, pante alunecoase cu grad de înclinare mediu și trasee care necesită echipament de drumeție special și complex, cum ar fi încălțări speciale pasajelor periculoase, cască, mănuși, coarde etc.


2 comments:

Ne-am întâlnit cu ursul pe traseu spre Refugiul Coştila

TRASEU CIRCUIT ÎN MUNŢII BUCEGI Căminul Alpin Buşteni - La Măsurătoarea Urşilor (1310m) - Cimitirul Simbolic (1425m) - Refugiul Coştila (169...