Saturday, June 13, 2015

Traseu Sinaia - Piciorul Pietrei Arse - Platou Bucegi - Complex Piatra Arsă

TRASEU ÎN MUNȚII BUCEGI

Sinaia - Cabana Schiorilor (800m) - Stâna Regală (1265m) - Poiana Regală (1285m) - Piciorul Pietrei Arse - Complexul Piatra Arsă (1950m)

Marcaje şi durate traseu:
Urcare - 4h -
Coborâre - 3.10h -
Diferența de nivel - 1150m
Distanța - 8km
Dificultate - mediu

   Într-o dimineață perfecta de iunie, dupa un somn odihnitor si un mic-dejun delicios la Cabana Schiorilor din Sinaia ( www.cabana-schiori.ro ) ne-am hotărât să urcam pe munte spre Cabana Piatra Arsă.
   Din fața cabanei pornim pe șoseaua ce duce la Cota 1400 pentru aproximativ 500m, până la indicatorul ce ne arată direcţia spre Stâna Regală. După de trecem de căderile de apă, observăm un nou indicator, de unde începe poteca propriu-zisă spre stânga, pe care o vom urma, urmărind marcajul cu banda albastră, pentru aproximativ 50 minute.

   Poteca regală care ne va conduce până la Poiana Stânii, are o lungime de 1,7km şi este de fapt o alee pietruită, care şerpuieşte prin pădurea de conifere şi arbuşti de scoruş. Se spune că membrii familiei regale făceau adeseori plimbări pe poteca pietruită, străjuită de balustrade încă din acele vremuri.
   Urcuşul este unul susţinut, dar uşor. Cu 5 minute înainte de a ajunge la Poiana Stânii, întâlnim şi un izvor, de unde ne facem proviziile de apă, întrucât nu am mai gasit alte surse de apă mai sus, pe traseu.

   Ajunși în Poiana Stânii facem un mic popas de 10 minute.

   În imediata apropiere a cabanei, sirul de scări ne atrage ca un magnet spre Stânca Franz Joseph. Bătrânii spun că stânca a fost amenajata în 1897, atunci când însuşi regele Carol I a venit aici cu împaratul Austro-Ungariei, Franz Joseph, pentru a-i arăta frumuseţea locului.    De aici, vizitatorii au o larga perspectivă asupra Văii Superioare a Prahovei, a staţionilor Predeal, Bușteni şi Sinaia, dar şi a munților Zamora, Baiu sau Cumpătu.
Poiana Stânii Regale
   Poiana este o minunată pajiste alpină, în luna iunie fiind plină de flori ca margaretele, coada soricelului,sunătoare și multe altele, care te fac să te simti ca într-un tablou. Culegerea lor este interzisă.
   Este o oază de liniste și relaxare de unde putem observa, într-o zi senină, spre vest muntele Furnica, în nord-vest Piatra Arsă Mică, marginea platoului Pietrei Arse cu vârful Pintenul Pietrei Arse și în continuare, spre nord, abruptul munților Jepii Mari, o parte din Jepii Mici, Saua Caraimanului dar și muntele Coștila, iar ceva mai din spate Morarul. (www.buceginfo.ro).                 
Cabana Poiana Stânii văzută de sus de la marginea pădurii
   Traseul nostru continuă din drumul forestier care vine dinspre Sinaia (pe unde se poate urca şi cu maşina), în stânga poienii, unde găsim urmatorul indicator:
   Intrăm în pădurea deasă și răcoroasă pentru următoarea oră. De aici începe un urcuş de dificultate medie (care este interzis iarna) pe poteca bine marcată cu bandă albastră. Acest traseu are două variante, dar noi vom urma poteca din stânga, care urcă spre Piciorul Pietrei Arse.
   Această porțiune este una plăcută, pentru că încă ne putem bucura de umbra și răcoarea pădurii de conifere în special.

   După această plimbare prin pădure, ajungem la primul punct de belvedere, la băncuță, de unde admirăm împrejurimile și facem un popas de 10 minute.

   Partea cea mai interesantă a acestui traseu abia acum începe. Poteca devine îngustă, şerpuieşte prin iarbă, după care urmeză părti de pietre și grohotiș, care ne îngreunează putin avansarea. Peisajul se deschide din ce în ce mai mare și mai frumos. Putem vedea în departare Valea Prahovei și Sinaia, făcandu-ne mult mai mulțumiți de reușita noastră, de a urca până aici.

Zada - singura specie rășinoasă de la noi cu frunze cazatoare

Poteca cu grohotis

   Poteca urmează alternativ flancurile Plaiului Pietrei Arse și conduce (după 1.30h din Poiana Stânei), într-o mică șa, în spatele "Stâncii lui Varsanufie". Este locul de unde se pot vedea în fundal către nord, spinările prelungi ale Postăvarului și Pietrei Mari.

   Intrând în zona alpină, poteca urmează coama Pietrei Arse, trecem apoi pe sub peretele stâncos ce formeaza "Colții lui Nică", după care drumul iese în apropierea firului de obârșie al Văii Peleșului, în lungul căruia urcă ușor spre creștetul Platoului Pietrei Arse.


  Jnepeni pe platou alpin
   În stânga, peste vale, se ridica Vf. Călugărul, cu o deosebită înfățișare în luna iunie, datorită tufelor de rododendron (bujor de munte) înflorite. Fiind o zonă alpină, marcajul apare din loc în loc pe pietre sau stâlpi, cu toate că frumusetea locurilor te face să te abați pentru câteva minute de la potecă.

Rhododendron
   După cca 10 min de la ieșirea din Platoul Pietrei Arse, urcușul încetează într-o mică șa, de unde apare deodată întinderea vastă a Platoului Bucegilor. De aici alte panorame superbe se deschid și poteca încetează să urce, ceea ce reprezintă încununarea efortului făcut pe acest traseu și bucuria de a ajunge în aceste locuri superbe.
   
   Până la Cabana Piatra Arsă urmărim marcajul în continuare pentru aproximativ jumătate de oră. Poteca înaintează ușor printre pâlcurile de jnepeni, care fac din platoul Bucegilor o zonă protejată și specială. Găsim şi un mic lac, tocmai bun pentru o poză.
Poteca spre hotelul Piatra Arsa
                                        

       Orașul Bușteni
                
   Am parcurs aproximativ 4 ore pe traseu, cu tot cu popasuri, până am ajuns la Cabana Piatra Arsa (1950m). Am mâncat, ne-am relaxat timp de vreo oră și jumătate, după care am coborât pe acelasi traseu timp de aproximativ trei ore, până în Sinaia, la Cabana Schiorilor, unde am lăsat mașina.

Cabana Piatra Arsa   https://www.facebook.com/piatraarsa
Complexul Sportiv Național alt. 1950m. Condiții: 140 locuri, în camere cu 2, 3, 4, 8 și peste 8 paturi (grup sanitar, duș, TV); Apă curentă, curent electric, încălzirea cu gaze naturale, telefon; restaurant (mic dejun: 08.00-10.30; dejun: 10.30-17.00; cina: 17.00-20.30). Contact: 0374 001 445 sau 0374 001 446. Cabana este deschisă tot timpul anului.

   Platoul Bucegi este unul din locurile unde sigur ne vom mai întoarce, datorită multitudinii de trasee montane și frumuseții speciale, care te uimește de fiecare dată.
   Sper să parcurgeți şi voi acest traseu. Dificultatea medie este dată de diferența mare de altitudine şi de timpul parcurs, dar merită să îl încercați ca o alternativă a Văii Jepilor.

iunie, 2015

Pe acest blog puteți citi informații și despre alte trasee,
clasificate pe masive și pe dificultatea traseului, astfel:
U - Traseu ușor
M - Traseu mediu
D - Traseu dificil

TRASEE ÎN MUNŢII BAIULUI

TRASEE ÎN BREAZA

TRASEE ÎN MUNŢII BUCEGI

TRASEE ÎN MUNŢII BUZĂULUI

TRASEE ÎN MUNŢII CĂLIMANI

TRASEE ÎN MUNŢII CĂPĂŢÂNII

TRASEE ÎN MUNŢII CERNEI

TRASEE ÎN MUNŢII CIUCAŞ

TRASEU PE CLĂBUCETUL AZUGII

TRASEU PE CLĂBUCETUL TAURULUI

TRASEE ÎN MUNŢII COZIA

TRASEE ÎN MUNŢII FĂGĂRAŞ
TRASEE ÎN MUNŢII LATORIŢEI

TRASEE ÎN MUNŢII LEAOTA

TRASEE ÎN MUNŢII LOTRULUI

TRASEE ÎN MUNŢII MĂCIN

TRASEE ÎN MUNŢII MEHEDINŢI

M Rotbav - Cetatea Eroilor Heldenburg

TRASEE ÎN MUNŢII POSTĂVARU
U Poiana Braşov - Vanga Mică - Cabana Postăvaru

TRASEE ÎN MUNŢII PIATRA CRAIULUI

TRASEE ÎN MUNŢII RARĂU

Criteriile de clasificare ale traseelor turistice montane sunt:
timpul de mers, sezonalitatea, gradul de dificultate și nivelul de echipare al turiștilor.

TIMPUL DE MERS se înscrie în fișa tehnică și pe indicatoare și este exprimat în ore.
Timpul mediu estimat și care apare pe indicatoare este un criteriu orientativ, care depinde exclusiv de persoana care va parcurge traseul, cât și de pregătirea fizică.
Începeți cu trasee mai scurte și testați-vă rezistența în teren.

SEZONALITATEA este criteriul conform căruia traseele se împart în trasee de primăvară sau de toamnă, trasee de vară și trasee de iarnă.
Verificați prognoza meteo înainte de a pleca pe un anumit traseu, deoarece temperatura sau fenomenele meteo pe munte pot fi diferite decât la câmpie.

GRADUL DE DIFICULTATE este criteriul pe baza căruia traseele turistice montane se împart în:

TRASEE CU GRAD MIC DE DIFICULTATE: durata parcurgerii traseului este între 3-6 ore; diferența de nivel între 300-700 m; efort fizic moderat și care nu necesită o pregătire fizică specială.

TRASEE CU GRAD DE DIFICULTATE MEDIE: durata parcurgerii traseului este între 4-8 ore, diferența de nivel între 800-1000 m; efort fizic susținut  pe unele etape ale traseului; necesită o condiție fizică și orientare bune.

TRASEE CU GRAD MARE DE DIFICULTATE: durata traseului este între 5-9 ore, diferența de nivel parcursă este între 800-1500 m; necesită o bună condiție fizică și antrenament înainte de abordarea traseului.

NIVELUL DE ECHIPARE AL TURIŞTILOR este criteriul de bază căruia traseele montane sunt clasificate. Există trasee care nu necesită echipament montan special pentru parcurgerea lui, trasee care necesită echipament de drumeție, cum ar fi niște încălțări destinate drumețiilor montane pe poteci accidentate, grohotișuri, pante alunecoase cu grad de înclinare mediu și trasee care necesită echipament de drumeție special și complex, cum ar fi încălțări speciale pasajelor periculoase, cască, mănuși, coarde etc.



1 comment:

Ne-am întâlnit cu ursul pe traseu spre Refugiul Coştila

TRASEU CIRCUIT ÎN MUNŢII BUCEGI Căminul Alpin Buşteni - La Măsurătoarea Urşilor (1310m) - Cimitirul Simbolic (1425m) - Refugiul Coştila (169...