Friday, June 12, 2015

Rododendron de iunie in Masivul Ciucaș pe Culmea Gropşoarele

TRASEU CIRCUIT  ÎN MUNŢII CIUCAŞ
Cheia (875m) - Stâna Zăganu (1336m) - Vârful Zăganu (1817m) - Vârful Gropșoarele (1883m) - La Rascruce (1807m) - Cabana Ciucaș (1595m) - Cabana Muntele Roșu (1280m) - Cheia(875m)
    
Marcaje şi durate ale traseului:
Cheia - Vârful Gropșoarele - 3.30h 
Vârful Gropșoarele - Cabana Ciucaș - 1h 
Cabana Ciucaș - Cheia 2.30h 
Distanța - 16 km
Dificultate - mediu
Diferența de nivel - 1000m
Surse de apă - Stâna Zăganu, Cabana Ciucaș, Fântâna  Prof. Nicolae Ioan
Stare marcaje - bună


   Masivul Ciucaș reprezintă unul dintre cele mai frumoase şi atrăgătoare ținuturi în regiunea muntoasă de la est de Valea Prahovei. Culmea Gropşoarele-Zăganu constituie partea de est a masivului şi are o lungime de 4 km, un relief masiv, pinteni stâncoși, grohotișuri, punctele de altitudine maximă au forme rotunjite şi văi largi iar parcurgerea lor nu prezintă mari dificultăți.
  
ACCES
   Traseul pornește din localitatea Cheia Prahova, care este situata la 60 km de Ploieşti şi 48 km de Braşov.
   Avem ca punct de plecare DN1A la 500m după Antene. Lăsăm mașina în parcarea unei pensiuni din apropiere şi la marginea pădurii găsim următoarele indicatoare:
   Marcajul pe care îl vom urma este cel cu cruce roșie.
   Prima parte a traseului urmează poteca foarte bine marcată prin pădure. Urcușul este ușor, cu porțiuni line, trecem peste pârâul Zăganu şi ne bucurăm de răcoarea pe care ne-o dă pădurea de fag, molid şi brad.
   Noi reușim să parcurgem acest traseu până la intersecția cu indicatorul bandă albastră (care indică o potecă la dreapta spre Valea Stânei) în aproximativ 40 minute. 
   În continuare ținem marcajul cruce roșie înainte (spre stânga) pentru un urcuș mediu, până în poiana unde se afla Stâna Zăganu (1336m). Până aici am parcurs 4 km şi o oră şi 15 min.

   La ieșirea din pădure găsim o poiană largă, unde vedem stâna ascunsă în stânga potecii. Admiram frumusețea colților din Zăganu şi facem un mic popas de 10 minute.
Stâna Zăganu
                                                             
   Urmăm poteca pe lângă stână. Nu peste mult timp întâlnim și un izvor, dar și un indicator care ne atenționează de prezenta câinilor. (Noi nu am dat nici de oi nici de câini, stâna fiind părăsită).
   Urmăm poteca pe la marginea pădurii, spre dreapta. De acum urcușul devine un pic mai accentuat, dar ne bucurăm încă de răcoarea pădurii.
   După aproximativ 1.30h ajungem pe Culmea Zăganu, unde se deschide priveliștea și de cealaltă parte a muntelui. Aici mai facem un popas în dreptul indicatorului care ne arată continuarea traseului spre stânga.
Panorama de pe Culmea Zăganu
                                                                   
   În continuare până la Vârful Gropşoarele traseul străbate cele mai frumoase regiuni din Masivul Ciucaș. Stânci cu poziții bizare care strălucesc sub soarele puternic incită imaginația spre o lume de basm.
  Poteca urcă continuu, acest traseu fiind marcat ca dificil datorită rocilor de pe potecă, care solicita o atenţie sporită.
   În continuare, urcăm spre Vârful Zăganu (1817m), remarcăm câteva puncte de pe acest traseu ca Podul de Aramă (o stâncă masivă acoperită de licheni roșii), trecem prin porțiunea numita La Lanțuri (unde ne susținem de un cablu ajutător) şi observăm Piatra Vulturilor care domină prăpăstiile.
   Această parte a traseului până la Vf. Gropușoarele am parcurs-o în aproximativ o oră, admirând ceea ce a făcut faima Ciucașului și a inspirat denumirea de Muntele Roșu.

   În luna iunie muntele capătă o culoare specială datorită înfloririi bujorului de munte (Rhododendron kotschyi), o plantă lemnoasă cu frunze lucioase și vara și iarna, cu flori roz care acoperă muntele ca un foc în adierea vântului.
   L-am găsit în special pe versanții nordici unde acoperă circa 60% din totalul pajiștilor. Aceasta este o specie ocrotită prin lege cu toate ca florile sunt culese de împătimiți pentru ceaiuri și dulcețuri.
   Frumusețea peisajului nu poate fi redată în fotografii din păcate!
   Vârful Gropușoarele (1883m) este al doilea ca înălțime din Masivul Ciucaș după Vf. Ciucaș (1954m).
   Ajunși aici admirăm împrejurimile fericiți că am reușit să atingem cel mai înalt punct de pe acest traseu. În vale se vad Cabana Muntele Roșu și Cabana Ciucaș, spre care ne vom îndrepta și noi, nu înainte de a mai face un mic popas la unul dintre refugiile de pe platou.
   Apoi ne vom îndrepta spre punctul La Răscruce, urmând acelaşi marcaj cu cruce roșie ca şi până acum.
indicator Vârful Gropușoarele
                                                      
La Răscruce
  Ne bucurăm de pajiștea largă şi plină de flori până în punctul La Răscruce, unde alegem să pornim spre Cabana Ciucaș. După traversarea poienii mai găsim încă un indicator care ne arată o potecă îngustă spre stânga printre arbuști, pe care o urmăm până la intrarea în pădure. Poteca coboară lin până în poiana în care se vede cabana. Noi am parcurs această porțiune de traseu în aproximativ o oră.
   Cu toate că din vârf părea mai aproape, poteca ocolește pe o culme împădurită şi este recomandat să nu părăsiți traseele marcate!
Cabana Ciucaș (1595m)
www.cabana-ciucas.ro
   Cabana este deschisă tot timpul anului, dispune de curent electric, apă curentă, tarife cazare 50- 270ron, majoritatea camerelor au grup sanitar propriu, restaurant deschis 8.00 - 23.00.

   Noi ne-am odihnit o oră la cabană, am mâncat clătite cu dulceață de rododendron făcută de gazde şi ne-am refăcut proviziile de apă.
   Ne-am luat rămas bun cu greu de la frumusețea peisajelor din zonă şi am coborât spre Cabana Muntele Roșu.
   În faţa Cabanei Ciucaș se întinde o pajiște plină de flori, unde cu greu găsim o potecă acoperită de iarbă , care ne conduce spre intrarea in pădure, marcată cu bandă galbenă.
   25 de minute coborâm prin pădure pe o potecă abruptă, şi pierdem repede din altitudine până ce ieșim la drumul forestier.
   Urmând acest drum larg ajungem la Fântâna prof. Nicolae Ioan (Președinte de onoare al Asociației de turism). Nu știm dacă este cea mai bună apă de izvor pe care am băut-o vreodată, dar așa pare!
   După aproximativ 10 minute de la fântână, părăsim drumul forestier pentru o potecă ce intră în pădure în partea stângă, în dreptul indicatorului spre Cabana Muntele Roșu. Urmăm această potecă puțin pe lângă firul apei, după care, spre surprinderea noastră, vom urca o porțiune prin pădure timp de 20 min.
   După circa 1.30h de la plecarea de la Cabana Ciucaș, ajungem în parcarea din faţa cabanei Muntele Roșu, care, fiind o zi de luni, era închisă pentru curățenie.
   Banda galbenă continuă prin faţa cabanei spre dreapta, pe drumul asfaltat care coboară spre Cheia. Indicatorul arată o oră până în localitate, dar drumul de fapt coboară până în DN1A pentru 45 min şi apoi am mai mers pe şosea încă 30 min spre stânga, până în locul unde am lăsat mașina.
Cabana Muntele Roșu
                           
   A fost un traseu destul de obositor dar deosebit de frumos, și cu toate că Ciucașul ocupă un loc restrâns, ca arie, este un loc special, semeț și dur ca o cetate, fiind ușor de recunoscut din toate zările, dezvăluindu-şi frumusețile treptat, în care imaginația îți creează o lume de basm și povesti fantastice.

   "Tânăr, parca guști altfel frumusețea peisajului parcurs, dar pe măsură ce anii se scurg, aceasta frumusețe te impresionează mai puternic, totul capătă alte dimensiuni, imaginile se întipăresc mai intens pe retina, parca pentru a le păstra îndelung, in ideea ca timpul nu îți mai îngăduie sa revii oricând pe toate meleagurile pe care le-ai îndrăgit atât de mult."
( Maria Rodica Niculescu - Masivul Ciucaș - 1986 )

mai, 2015

Pe acest blog puteți citi informații și despre alte trasee,
clasificate pe masive și pe dificultatea traseului, astfel:
U - Traseu ușor
M - Traseu mediu
D - Traseu dificil

TRASEE ÎN MUNŢII BAIULUI

TRASEE ÎN BREAZA

TRASEE ÎN MUNŢII BUCEGI

TRASEE ÎN MUNŢII BUZĂULUI

TRASEE ÎN MUNŢII CĂLIMANI

TRASEE ÎN MUNŢII CĂPĂŢÂNII

TRASEE ÎN MUNŢII CERNEI

TRASEE ÎN MUNŢII CIUCAŞ

TRASEU PE CLĂBUCETUL AZUGII

TRASEU PE CLĂBUCETUL TAURULUI

TRASEE ÎN MUNŢII COZIA

TRASEE ÎN MUNŢII FĂGĂRAŞ
TRASEE ÎN MUNŢII LATORIŢEI

TRASEE ÎN MUNŢII LEAOTA

TRASEE ÎN MUNŢII LOTRULUI

TRASEE ÎN MUNŢII MĂCIN

TRASEE ÎN MUNŢII MEHEDINŢI

M Rotbav - Cetatea Eroilor Heldenburg

TRASEE ÎN MUNŢII POSTĂVARU
U Poiana Braşov - Vanga Mică - Cabana Postăvaru

TRASEE ÎN MUNŢII PIATRA CRAIULUI

TRASEE ÎN MUNŢII RARĂU
Criteriile de clasificare ale traseelor turistice montane sunt:
timpul de mers, sezonalitatea, gradul de dificultate și nivelul de echipare al turiștilor.

TIMPUL DE MERS se înscrie în fișa tehnică și pe indicatoare și este exprimat în ore.
Timpul mediu estimat și care apare pe indicatoare este un criteriu orientativ, care depinde exclusiv de persoana care va parcurge traseul, cât și de pregătirea fizică.
Începeți cu trasee mai scurte și testați-vă rezistența în teren.

SEZONALITATEA este criteriul conform căruia traseele se împart în trasee de primăvară sau de toamnă, trasee de vară și trasee de iarnă.
Verificați prognoza meteo înainte de a pleca pe un anumit traseu, deoarece temperatura sau fenomenele meteo pe munte pot fi diferite decât la câmpie.

GRADUL DE DIFICULTATE este criteriul pe baza căruia traseele turistice montane se împart în:

TRASEE CU GRAD MIC DE DIFICULTATE: durata parcurgerii traseului este între 3-6 ore; diferența de nivel între 300-700 m; efort fizic moderat și care nu necesită o pregătire fizică specială.

TRASEE CU GRAD DE DIFICULTATE MEDIE: durata parcurgerii traseului este între 4-8 ore, diferența de nivel între 800-1000 m; efort fizic susținut  pe unele etape ale traseului; necesită o condiție fizică și orientare bune.

TRASEE CU GRAD MARE DE DIFICULTATE: durata traseului este între 5-9 ore, diferența de nivel parcursă este între 800-1500 m; necesită o bună condiție fizică și antrenament înainte de abordarea traseului.

NIVELUL DE ECHIPARE AL TURIŞTILOR este criteriul de bază căruia traseele montane sunt clasificate. Există trasee care nu necesită echipament montan special pentru parcurgerea lui, trasee care necesită echipament de drumeție, cum ar fi niște încălțări destinate drumețiilor montane pe poteci accidentate, grohotișuri, pante alunecoase cu grad de înclinare mediu și trasee care necesită echipament de drumeție special și complex, cum ar fi încălțări speciale pasajelor periculoase, cască, mănuși, coarde etc.



No comments:

Post a Comment

Ne-am întâlnit cu ursul pe traseu spre Refugiul Coştila

TRASEU CIRCUIT ÎN MUNŢII BUCEGI Căminul Alpin Buşteni - La Măsurătoarea Urşilor (1310m) - Cimitirul Simbolic (1425m) - Refugiul Coştila (169...