Sunday, October 9, 2011

Traseu până la Cascada Urlatoarea din Munţii Bucegi

TRASEU LINIAR ÎN MUNŢII BUCEGI

Telecabina Bușteni (935m) - Cascada Urlătoarea (1100m)



Marcaje şi durată traseu:
Urcare - 1h 
Coborâre - 45 min 
Dificultate - uşor
Diferenţă de nivel - 215m
Sezonalitate: tot timpul anului (dificil pe ploaie)

  Cascada Urlatoarea din Munții Bucegi este una dintre cele mai frumoase şi spectaculoase căderi de apă din România, având o înălțime de 15 metri. Este un punct de atracție pentru mulţi turişti, deoarece traseul până la cascadă este considerat unul dintre cele mai ușoare din Munţii Bucegi.
   Se află la o altitudine de 1100 metri, pe pârâul Urlătoarea, iar traseul este accesibil tot timpul anului.
   Traseul este marcat cu punct roşu şi se parcurge în aproximativ o oră.

   Traseul începe din localitatea Bușteni (885m), unde se face dreapta spre hotelul Silva, care se află în apropierea Telecabinei Bușteni (950m).
   Până aici se poate urca cu mașina, iar parcarea pentru o zi costa 10 lei.
   Lăsăm telecabina pe dreapta şi începem urcatul pe traseul marcat cu punct roșu. Prima parte a drumului forestier trece prin zona denumită "la grătare",unde, aţi ghicit ! Se fac grătare ! Apoi care urmează o porțiune de aproximativ jumătate de oră de urcuș mediu, prin pădure.


   La un moment dat poteca se bifurcă cu cea care urca spre Cabana Piatra Arsă, care este traseul marcat cu triunghi albastru, denumit Jepii Mari, dar noi urmăm punctul roșu în continuare.
   Din loc în loc găsim atenționări asupra urșilor, dar în plină zi, mai ales în weekend, acesta este un traseu destul de circulat, așa că urșii vor sta departe de zgomotul oamenilor.
   Traseul este foarte bine marcat ,aşa că nu aveti cum să-l încurcați. După prima parte de urcuș facem și primul popas, unde ni se deschide o panoramă asupra orasului Bușteni.


   *Cu toate că se spune că este cel mai uşor traseu, noi ne-am chinuit un pic să urcăm prima parte. Am ajut noroc cu două persoane pe care le-am întâlnit pe drum, care ne-au spus că în continuare drumul va fi mult mai uşor. Şi astfel am avut impulsul de a continua.
Prima parte a traseului este o porțiune cu urcuș susținut, şi fără o încălzire poate părea greu. Nu vă descurajați, căci nu este tot traseul așa.

   După ce am trecut de partea mai grea a traseului, vom merge pe potecă un pic mai îngustă pe alocuri, dar mult mai uşoară din punct de vedere al urcatului.




   Drumul continuă șerpuit prin Valea Seaca a Jepilor. Plimbarea durează cam 20-30 de minute până când se ajunge la cascadă. Veți ști când se apropie, deoarece vuietul apei se aude în toată valea şi un curent rece se simte dinspre stânci.
   După aproximativ 50 de minute (în cazul nostru) am ajuns la cascadă, care este un monument natural hidrologic.
   Denumirea Urlătoarea provine de la zgomotul pe care îl fac apele în căderea lor, însă o legendă spune că, de fapt, vuietul cascadei reprezintă plânsul necontenit al unei păstorițe, copila jepilor bătrâni care, speriată de dragostea a doi frati, s-a aruncat de pe stânci.


  Stăm la cascadă cam jumătate de oră, încercând să capturăm poza perfectă, după care ne vom întoarce pe același traseu.

   Sper ca informațiile vă vor fi de folos în cazul în care veți dori să parcurgeți acest traseu.
Cărări cu soare vă doresc!

octombrie, 2011

Pe acest blog puteți citi informații și despre alte trasee,
clasificate pe masive și pe dificultatea traseului, astfel:
U - Traseu ușor
M - Traseu mediu
D - Traseu dificil

TRASEE ÎN MUNŢII BAIULUI

TRASEE ÎN BREAZA

TRASEE ÎN MUNŢII BUCEGI

TRASEE ÎN MUNŢII BUZĂULUI

TRASEE ÎN MUNŢII CĂLIMANI

TRASEE ÎN MUNŢII CĂPĂŢÂNII

TRASEE ÎN MUNŢII CERNEI

TRASEE ÎN MUNŢII CIUCAŞ

TRASEU PE CLĂBUCETUL AZUGII

TRASEU PE CLĂBUCETUL TAURULUI

TRASEE ÎN MUNŢII COZIA

TRASEE ÎN MUNŢII FĂGĂRAŞ
TRASEE ÎN MUNŢII LATORIŢEI

TRASEE ÎN MUNŢII LEAOTA

TRASEE ÎN MUNŢII LOTRULUI

TRASEE ÎN MUNŢII MĂCIN

TRASEE ÎN MUNŢII MEHEDINŢI

M Rotbav - Cetatea Eroilor Heldenburg

TRASEE ÎN MUNŢII POSTĂVARU
U Poiana Braşov - Vanga Mică - Cabana Postăvaru

TRASEE ÎN MUNŢII PIATRA CRAIULUI

TRASEE ÎN MUNŢII RARĂU

Criteriile de clasificare ale traseelor turistice montane sunt:
timpul de mers, sezonalitatea, gradul de dificultate și nivelul de echipare al turiștilor.

TIMPUL DE MERS se înscrie în fișa tehnică și pe indicatoare și este exprimat în ore.
Timpul mediu estimat și care apare pe indicatoare este un criteriu orientativ, care depinde exclusiv de persoana care va parcurge traseul, cât și de pregătirea fizică.
Începeți cu trasee mai scurte și testați-vă rezistența în teren.

SEZONALITATEA este criteriul conform căruia traseele se împart în trasee de primăvară sau de toamnă, trasee de vară și trasee de iarnă.
Verificați prognoza meteo înainte de a pleca pe un anumit traseu, deoarece temperatura sau fenomenele meteo pe munte pot fi diferite decât la câmpie.

GRADUL DE DIFICULTATE este criteriul pe baza căruia traseele turistice montane se împart în:

TRASEE CU GRAD MIC DE DIFICULTATE: durata parcurgerii traseului este între 3-6 ore; diferența de nivel între 300-700 m; efort fizic moderat și care nu necesită o pregătire fizică specială.

TRASEE CU GRAD DE DIFICULTATE MEDIE: durata parcurgerii traseului este între 4-8 ore, diferența de nivel între 800-1000 m; efort fizic susținut  pe unele etape ale traseului; necesită o condiție fizică și orientare bune.

TRASEE CU GRAD MARE DE DIFICULTATE: durata traseului este între 5-9 ore, diferența de nivel parcursă este între 800-1500 m; necesită o bună condiție fizică și antrenament înainte de abordarea traseului.

NIVELUL DE ECHIPARE AL TURIŞTILOR este criteriul de bază căruia traseele montane sunt clasificate. Există trasee care nu necesită echipament montan special pentru parcurgerea lui, trasee care necesită echipament de drumeție, cum ar fi niște încălțări destinate drumețiilor montane pe poteci accidentate, grohotișuri, pante alunecoase cu grad de înclinare mediu și trasee care necesită echipament de drumeție special și complex, cum ar fi încălțări speciale pasajelor periculoase, cască, mănuși, coarde etc.


No comments:

Post a Comment

Ne-am întâlnit cu ursul pe traseu spre Refugiul Coştila

TRASEU CIRCUIT ÎN MUNŢII BUCEGI Căminul Alpin Buşteni - La Măsurătoarea Urşilor (1310m) - Cimitirul Simbolic (1425m) - Refugiul Coştila (169...