Friday, September 4, 2015

Cabana Curmătura - Șaua Crăpăturii - Vârful Turnu - Partea I -

TRASEU CIRCUIT IN MASIVUL PIATRA CRAIULUI
Fântâna lui Botorog (850m) - Prăpăstiile Zărneștilor - Cabana Curmătura (1470m) - Șaua Crăpăturii (1660m) - Vârful Turnu (1923m)
     Spre deosebire de alte zone din lungul şir al Carpatilor Meridionali, Piatra Craiului se caracterizează printr-o infăţisare cu totul particulară şi unică. Se ridică brusc deasupra şesului întins al Ţării Bârsei şi îşi prelungeste coama spre sud-vest până deasupra bazinetului Podul Dâmboviței.
     De când am ajuns prima oară în Piatra Craiului mi-am tot dorit să revin. Aşteptarea mi-a fost recompensată cu un traseu spectaculos, puţin mai greu decât ce am facut până acum, dar cu adevarat deosebit şi surprinzător la fiecare pas.

Durate parcurgere traseu:
Urcare: 5.30h
Marcaj :  +
Diferența de nivel : 1073m
Dificultate : mediu-greu

     ACCES Am pornit pe acest traseu din dreptul Fântânii lui Botorog (850m), unde am lăsat maşina în parcarea amenajată şi am umplut sticlele cu apă de la izvor. (Până la Fântâna lui Botorog se ajunge cu maşina pe drum forestier spre satele Magura şi Peştera, DN 73 A, cca 2 km din oraşul Zărneşti.)
* Mai multe detalii puteţi găsi în postarea aceasta : 
     La ora 10.00 marea noastră aventură începea pe traseul marcat cu banda albastră, prin Prăpastiile Zărneştilor, un traseu foarte popular şi poate, cel mai vizitat din Rezervaţia Naturala Piatra Craiului. Am plătit taxa de 5 Ron pentru acces în rezervaţie, şi ne-am continuat drumul până la bariera care restricţionează accesul auto la intrarea în chei. Până la barieră sunt 20 minute de mers lejer.

      "Canionul cu peretii verticali este superb, o simfonie de granit, arbori şi plante, ce îndreaptă toate privirile spre îngusta dungă de cer aflată la 200 m deasupra şi atât de rar însorită. Rădăcini groase, întortocheate şi pline de muşchi verzi se preling şi apoi se înfig în pintenii de stâncă. Defileul are lungimea de circa 4 km, cu pereti înalţi de până la 200m, verticali şi sălbatici.", un prilej pentru alpinisti de a se căţăra pe rutele marcate pe panourile informative din chei. (Ion Ionescu-Dunareanu - Colectia Munţii Noştri - Piatra Craiului, 1986)

 Refugiul Salvamont din Cheile Zărneștilor

  
    Prăpăstiile le-am parcurs în circa 30 de minute şi astfel, iată-ne ajunşi la primul indicator spre Cabana Curmătura la ora 10.50.
     De aici vom urma în continuare marcajul cu banda albastră spre dreapta pentru încă 10 minute. Din drumul principal pe care l-am urmat până în acest punct se desprind două trasee prin pădure, unul marcat cu punct galben iar celalat marcat cu banda albastră.
Poteca se contureaza tot spre dreapta, aşa că aveţi grijă să nu rataţi acest indicator. (aşa cum noi nu l-am observat prima dată cand am vrut să urcăm pe acest traseu.)
   Din drumul principal se desprinde poteca spre dreapta

      Pentru urmatoarea jumatate de oră vom urma traseul pe poteca marcată cu bandă albastră care urcă prin pădure, pe Muchia Curmaturii (1318m). Urcuşul este de această dată mai susţinut, ceea ce ne ajută să câştigăm mai repede altitudine. 
     Poteca iese apoi în frumoasa poiană a Curmăturii unde este si o stână, de unde putem în sfârșit să admirăm mai de aproape frumoasa creastă dantelată a Pietrei Craiului.
     În scurt timp, aproximativ 10 minute, după traversarea poienii şi o ușoară coborâre,
ajungem la urmatorul indicator, punctul în care traseul nostru se unește cu cel marcat cu punct galben. De aici mai avem de urcat foarte puțin prin poiana însorită până la izvorul de lângă cabană, unde putem reumple sticlele de apă.
    La Cabana Curmătura ajungem în jurul orei 12.15 şi ne hotărâm să facem pauza de masă. Fiind ultimul weekend de august la cabană era foarte aglomerat, mulţi turişti alegând muntele ca destinaţia lor de sfârşit de vară. Cabana era în schimb foarte bine aprovizionată, cu bunătăţuri pentru toată lumea.
   Ne-am refăcut forţele cu ciorbiţă de fasole, varză cu cârnaţi şi deja faimoasa plăcintă cu mere de la Curmatura.  (link Facebook 
Cabana Curmatura )
     După pauza de masă, la ora 13.00 pornim spre marea aventură, urcarea până la Vârful Turnu pe marcajul cu punct roşu prin Şaua Crăpăturii. Poteca porneşte din spatele cabanei, unde găsim şi următoarele indicatoare :
     Până în "balconul Pietrei Craiului", cum este numit locul de belvedere din Şaua Crăpăturii (1660m), am urmat poteca prin pădure, alaturi de marcajele punct albastru (care merge spre Varful Piatra Mica - alt 1816m ) şi banda galbenă (care merge spre Zărneşti prin Valea Crăpăturii ).
     Urcuşul este suţinut dar nu foarte greu, fiind accesibil pentru majoritatea iubitorilor de munte, cu o condiţie fizică medie.
      De la Cabana Curmatura până în Şaua Crăpăturii se fac aproximativ 30 minute.Dacă vă hotărâţi că acesta este punctul maxim al ascensiunii voastre, să ştiţi că nu veţi fi dezamăgiti de ceea ce puteţi vedea de aici. De la punctul de belvedere se deschid panorame superbe ale Tării Bârsei şi ale Pietrei Mici.
*Traseul spre Vârful Piatra Mică îl puteţi citi AICI 
                                                            Şaua Crăpăturii (1660m)
Piatra Mică
    
    
     După o binemeritată pauză de aer curat şi bineînţeles câteva fotografii pentru a imortaliza momentul, ne continuăm ascensiunea spre Vârful Turnu pe poteca marcată cu punct roşu.
     Poteca începe să devină mai serioasă, cu diferite trepte şi bolovani. În următoarea jumătate de oră traversăm diferite zone împânzite de pietre, poteca mai urcă, mai coboară, pregătindu-ne pentru aventura ce va urma. Pădurea se mai răreşte încet iar în faţa noastră nu vedem decât pereţii de stâncă aproape verticali care ne fac să ne întrebăm, bineînteles, ce surprize ne pregătesc.
     În jurul orei 14.10 ajungem în sfârşit la partea cea mai palpitantă a traseului care începe cu un grohotiș, pe care îl evităm prin stânga, unde atenția noastră este deja sporită pentru a nu aluneca pe pietre şi bolovăniș.
     Adrenalina începe să crească o dată cu prima porţiune de lanţuri peste care trebuie să trecem. Poteca este oarecum săpată în treptele de calcar. Entuziasmul este la maxim pentru că asta este partea traseului pe care am aşteptat-o în această tură. Această porţiune nu este pentru cei slabi de inimă, clar :)).
     Parcă şi oboseala a dispărut pe măsură ce traversăm această zonă. Atenţia este ridicată la maxim, pentru că nu ne-am dori să facem vreun pas greşit în aceste locuri abrupte. Noroc că am luat şi mănuşi în rucsac pentru că s-au dovedit a fi de mare folos. În această porțiune e nevoie şi de braţe pentru a te putea cățăra pe aceste ziduri de piatră. Şi nu irosiți rezervele de apă, pentru că pe creastă nu mai sunt alte izvoare.
     Încet dar sigur, străbatem această porțiune a traseului în aproximativ jumătate de oră. Efortul a meritat pe deplin când panorame superbe vedem până departe.
     Mai facem un mic popas la intersecţia cu traseul prin Padina Hotarelor, marcat cu cruce albastră. Pe aici se poate cobori spre Zărneşti în aproximativ 2.30h.
     În continuare urmăm traseul cu punct roșu spre vârf. Poteca urcă susținut prin pădurea de jnepeni, izolați fiind de hăul adânc al Văii Crăpăturii.
     Ajunși pe Vârful Turnu (alt 1923m) în jurul orei 15.30 suntem foarte bucuroși de acest traseu pe care tocmai l-am parcurs şi care a fost cu adevărat mult mai interesant şi solicitant decât am văzut în poze sau am citit pe diferite site-uri informative. Cu toate că ne-am interesant de acasă la dificultățile pe care Piatra Craiului ni le-ar putea pune în cale, traseul s-a dovedit a fi destul de greu dar nu imposibil. Aşa că înarmați-va cu răbdare, căci frumusețea acestui traseu trebuie descoperită iar panoramele pe care le oferă merită efortul de a-l parcurge.

     Creasta dantelată a pietrei Craiului ni se deschide în faţă, din acest punct extrem al crestei nordice, de unde vom continua traseul spre Șaua Padinei Închise şi apoi coborârea spre Cabana Curmătura.


Continuarea traseului o poţi citi aici, coborârea pe traseul Karol Lehmann : Vârful Turnu - Șaua Padinei Închise - Cabana Curmătura - Fântâna lui Botorog


august, 2015

Pe acest blog puteți citi informații și despre alte trasee,
clasificate pe masive și pe dificultatea traseului, astfel:
U - Traseu ușor
M - Traseu mediu
D - Traseu dificil

TRASEE ÎN MUNŢII BAIULUI

TRASEE ÎN BREAZA

TRASEE ÎN MUNŢII BUCEGI

TRASEE ÎN MUNŢII BUZĂULUI

TRASEE ÎN MUNŢII CĂLIMANI

TRASEE ÎN MUNŢII CĂPĂŢÂNII

TRASEE ÎN MUNŢII CERNEI

TRASEE ÎN MUNŢII CIUCAŞ

TRASEU PE CLĂBUCETUL AZUGII

TRASEU PE CLĂBUCETUL TAURULUI

TRASEE ÎN MUNŢII COZIA

TRASEE ÎN MUNŢII FĂGĂRAŞ
TRASEE ÎN MUNŢII LATORIŢEI

TRASEE ÎN MUNŢII LEAOTA

TRASEE ÎN MUNŢII LOTRULUI

TRASEE ÎN MUNŢII MĂCIN

TRASEE ÎN MUNŢII MEHEDINŢI

M Rotbav - Cetatea Eroilor Heldenburg

TRASEE ÎN MUNŢII POSTĂVARU
U Poiana Braşov - Vanga Mică - Cabana Postăvaru

TRASEE ÎN MUNŢII PIATRA CRAIULUI

TRASEE ÎN MUNŢII RARĂU
Criteriile de clasificare ale traseelor turistice montane sunt:
timpul de mers, sezonalitatea, gradul de dificultate și nivelul de echipare al turiștilor.

TIMPUL DE MERS se înscrie în fișa tehnică și pe indicatoare și este exprimat în ore.
Timpul mediu estimat și care apare pe indicatoare este un criteriu orientativ, care depinde exclusiv de persoana care va parcurge traseul, cât și de pregătirea fizică.
Începeți cu trasee mai scurte și testați-vă rezistența în teren.

SEZONALITATEA este criteriul conform căruia traseele se împart în trasee de primăvară sau de toamnă, trasee de vară și trasee de iarnă.
Verificați prognoza meteo înainte de a pleca pe un anumit traseu, deoarece temperatura sau fenomenele meteo pe munte pot fi diferite decât la câmpie.

GRADUL DE DIFICULTATE este criteriul pe baza căruia traseele turistice montane se împart în:

TRASEE CU GRAD MIC DE DIFICULTATE: durata parcurgerii traseului este între 3-6 ore; diferența de nivel între 300-700 m; efort fizic moderat și care nu necesită o pregătire fizică specială.

TRASEE CU GRAD DE DIFICULTATE MEDIE: durata parcurgerii traseului este între 4-8 ore, diferența de nivel între 800-1000 m; efort fizic susținut  pe unele etape ale traseului; necesită o condiție fizică și orientare bune.

TRASEE CU GRAD MARE DE DIFICULTATE: durata traseului este între 5-9 ore, diferența de nivel parcursă este între 800-1500 m; necesită o bună condiție fizică și antrenament înainte de abordarea traseului.

NIVELUL DE ECHIPARE AL TURIŞTILOR este criteriul de bază căruia traseele montane sunt clasificate. Există trasee care nu necesită echipament montan special pentru parcurgerea lui, trasee care necesită echipament de drumeție, cum ar fi niște încălțări destinate drumețiilor montane pe poteci accidentate, grohotișuri, pante alunecoase cu grad de înclinare mediu și trasee care necesită echipament de drumeție special și complex, cum ar fi încălțări speciale pasajelor periculoase, cască, mănuși, coarde etc.

No comments:

Post a Comment

Ne-am întâlnit cu ursul pe traseu spre Refugiul Coştila

TRASEU CIRCUIT ÎN MUNŢII BUCEGI Căminul Alpin Buşteni - La Măsurătoarea Urşilor (1310m) - Cimitirul Simbolic (1425m) - Refugiul Coştila (169...